ساختمان اسکلت فلزی انواع جدیدی از سازه هستند که در آن همهٔ ساختمان از فولاد ساخته میشود. این سازه حدوداً شامل تیر فولادی، ستون، خرپا و سایر قطعات ساخته شده از فولاد با دیوارهایی با ضخامت کم و صفحههای فولادی است که به وسیله جوشکاری، پیچ و مهره یا پرچ بین قطعات سازه متصل میشوند.
سازههای فولادی به طور معمول در ساخت بناهای معمولی شهری، کارخانههای وسیع، استادیومها، برجها و دیگر موارد استفاده میشود. اسکلتهای فولادی راهی مقرونبهصرفه، بادوام و مقاوم هستند. در این مقاله با نحوه اجرا اسکلت فلزی آشنا میشویم.
اسکلت فلزی چیست؟
اسکلت فلزی یک روش ساخت وسازی است که در آن ستون ها و تیرها به عنوان عامل های اصلی تحمل بار سازه اطلاق میشوند. سازههای فولادی به دلایل مختلف برای پروژههای مختلف گزینه مناسبی است. این سیستم سازهای به خاطر دوام، قدرت مالی و ثبات به طور گستردهای در صنعت ساختمان استفاده میشود.
اجزای اسکلت فلزی را می توان خیلی سریع خارج از محل ساخت و در صورت نیاز به محل اجرای پروژه انتقال داد. به حداقل رساندن الزامات کار در محل و کاهش تأثیر متغیرهایی که می توانند پروژه را به تاخیر بیاندازند (مانند شرایط نامساعد جوی) میتوان کاهش داد.
اجزا ساخت اسکلت فلزی
-
فونداسیون
باید پایه محکمی برای پشتیبانی از قاب فولادی وجود داشته باشد. همچنین نوع فونداسیون بستگی به ظرفیت و توان باربری خاک دارد. پیمانکاران اصولاً از مهندسی خاک برای استخراج سطح و زیر سطح برای تعیین نحوه نصب قاب فولادی استفاده میکنند.
اگر تنها بار کم تا متوسط وجود داشته باشد، به پایه نوار نیاز است. این فونداسیون تحمل بالایی دارد و میتواند بارهای منتقل شده را تحمل کند. با توجه به این، اگر مقاومت خاک برابر نباشد و نیاز به ظرفیت باربری بالا داشته باشد، مهندسان باید از رادیه ژنرال یا شمع استفاده کنند.
-
ستون
هنگامی که پایه و اساس گذاشته شد، نوبت به ستونبندی فولادی میرسد. نوع ستون فلزی نیز بستگی به بار تحمل شده دارد. ستونها از پیش ساخته شده و از کارخانه به کارگاه منتقل میشوند. ستونها از قسمتهای IPE ، IPB ، قوطی و … ساخته شدهاند. هنگام نصب کردن ستونها، باید ارتباط قوی بین ستون و فونداسیون وجود داشته باشد. در انتهای ستونها از صفحات پایه مربع یا مستطیل به نام “صفحات پایه پلیت” برای تقویت کردن اتصال و توزیع یکسان بار به فونداسیون استفاده میشود.
-
تیر
تیرها عناصر افقی هستند که برای انتقال بارها به وسیله سقف به کف از طریق ستونها استفاده میشوند. برد تیرهای فولادی از 3 تا 9 متر است، اما برای سازههای بلندتر و بزرگتر می تواند تا 18 مترارتقا پیدا کند .تیرهای فلزی از تیر های مختلفی مانند IPE، IPB ، لانهزنبوری و … تهیه و تولید میشوند. با توجه به نوع بار ورودی، اتصالات متفاوتی برای ستون به تیر وجود دارد. اگر اتصالات بتوانند بارهای عمودی بیشتری را تحمل کنند، یک اتصال ساده کافی است، اما از سیستم های پیچیده تری باید برای بارهای عمودی با نیروی پیچشی استفاده شود.
-
سقف
سقف را میتوان به طور همزمان با نصب تیرها اجرا کرد. سیستم کف همچنین مقاومت در برابر بار عمودی سازه را ممکن می ساز. با این حال، سقفها میتوانند برخی از ضربه های ناشی از بارهای جانبی را با استفاده از مهاربند تحمل کنند. سقف ها را میتوان از تیرچه بلوک یا سقفهای عرشه فولادی ساخت.
-
مهاربندی
مهاربندی به جذب کردن نیروهای جانبی بسیار کمک میکند. همچنین اندکی از بارهای جانبی را از طرف سازه به ستونها انتقال میدهد. مهاربندی، که به آن بادبندی نیز گفته میشود، غالباً با یک یا دو شاخه یا گوشهای در قالب سیستمهای مهاربندی مختلف از جمله واگرا، همگرا، K شکل و غیره استفاده میشود.
انواع اتصالات در اجرا اسکلت فلزی
-
اتصال جوش
اتصال جوش یکی از متداول ترین روش های اتصال اعضای فلزی به یکدیگر است. برای این موضوع میتوانید از انواع مختلف جوش مانند جوشکاری لب به لب، جوشکاری روی هم، جوشکاری گوشهای و … استفاده کنید نظارت و بررسی دقیق بر جوشکاری و استخدام جوشکار با تجربه و ماهر بسیار حائز اهمیت است.
-
اتصال پیچ و مهره
پیچ و مهرههای اصطکاکی با مقاومت بالا در اتصالات سازه های فولادی صنعتی و ساختاری به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد. آنها بهترین و مناسب ترین روش اتصال برای تحمل بارهای پویا هستند.
مزایای اجرا اسکلت فلزی
فولاد میتواند بارهای زیادی از چوب و بتن در یک اندازه را تحمل کند. در عمل ، به این معناست که فولاد کمتری برای ارائه همان میزان پشتیبانی مورد نیاز است. پیامدهای آن را میتوان در استفاده از مواد اولیه، کم شدن هزینههای حمل و نقل، کاهش یافتن نیروی کار و … پیدا کرد. به طور گسترد، همچنین مزایای سازه فولادی نسبت به سازه بتنی باعث این امر شده است که مورد استقبال مردم قرار گیرد.
این نوع اسکلت به خاطر داشتن مزایای زیر بسیار محبوب و مورد توجه است:
- حجم فونداسیون را کاهش میدهد.
- کاهش قابل توجه وزن ساختمان
- پیشرفت پروژه را به طور چشمگیری تسریع میکند.
- امکان بازرسی و آزمایش غیرمخرب در همه مراحل عملیات
- سطح زیرسازی را افزایش میدهد.
- قابلیت تعمیر و عیبیابی در هر مرحله بدون از بین بردن مواد اولیه
- قابلیت انجام عملیات در شرایط مطلوب کارخانه و در نتیجه دقت و کیفیت بالا و مطلوب
- طول عمر و سرعت ساخت افزایش میابد.
- تطبیق پذیری ، پایداری و ایمنی
- مقرون به صرفه و کم هزینه
معایب اجرا اسکلت فلزی
- هدایت حرارتی بالا
- کاهش انعطاف پذیری
- مقاومت پایین در برابر رطوبت
هزینه اجرا اسکلت فلزی
هزینه اجرا اسکلت فلزی به عوامل بسیاری بستگی دارد. به برخی از این عوامل در زیر اشاره شده است :
- عرضه و تقاضا
- هزینه مواد اولیه
- قیمت جهانی آهن
- شرایط اقتصادی کشور
- ابعاد و مقیاس پروژه
سخن پایانی
سازه فولادی یکی از سیستم های ساختمانی است که اساس ساختمانهای امروزی را تشکیل میدهد. از آنجا که این نوع اسکلت سازه ای دارای مزیتهای زیادی است ، در ساخت ساختمانهای معمولی شهری، ساختمانهای بلند، کارخانههای صنعتی، انبارها و غیره استفاده میشود. اما نکته مهم این است که ساختار اسکلت فلزی توسط یک مهندس محاسبات طراحی شده و از طریق اصول و مقررات به صورت عملیاتی اجرا شود.
برای خرید انواع قالب وافل و قالب یوبوت می توانید به وب سایت گروه تخصصی سازه ماناپاد مراجعه نمایید.