بتن بهدلیل چگالی کم (کمتر از 3 گرم بر سانتیمترمکعب)، هزینهی ساخت پایین و فرآیند ساخت ساده بطور گسترده در صنعت ساختمان بکار میرود. مقاومت کششی و فشاری پایین بتن معمولی، استفاده از آنرا در ساختمانهای مدرن محدود میکند. در دهههای اخیر استفاده از بتن با مقاومت و عملکرد بالا در ساختمان افزایش یافته است. در تلاش برای دستیابی به بتنهایی با مقاومت هرچه بیشتر، شرکت فرانسوی Bougues در اوایل دههی 1990 میلادی، بتن پودری واکنشپذیر (Reactive Powder Concrete: RPC) را تولید کرد.
بتن پودری نوع جدیدی بتن است که با تقویت ریزساختار، سعی در تقویت عملکرد آن را داشته اند. این بتن از مخلوط ماسهی سیلیسی، سیمان پرتلند، دودهی سیلیسی، فوقروانکننده، آب و… تشکیل میشود که کلیهی مواد جامد آن بسیار ریز و پودری هستند. افزودن الیاف فولادی به RPC میتواند مقاومت فشاری و کششی، طاقت و مقاومت در برابر ضربه را افزایش دهد. در مقایسه با بتن معمولی همگنی اندازهی ذرات، تخلخل و ریزساختار در بتن پودری بهبود یافته است. خصوصیات مکانیکی این بتن که آن را بتنی فوقتوانمند معرفی میکند، بهشرح زیر است: مقاومت فشاری بسیار زیاد در بازهی 200 تا 800 مگاپاسکال، انرژی شکست بین40000 -1200 ژول بر مترمربع، مدول یانگ در بازهی 60-50 گیگاپاسکال( در حالیکه برای بتنهای معمولی 42-14 گیگاپاسکال است)، شکلپذیری حدودا 250 برابری نسبت به بتن معمولی، دوام بسیار بالا، مقاومت خمشی زیاد و نفوذپذیری اندک[4و6]. این خواص مطلوب عمدتا بهخاطر ریزساختار متراکم بتن پودری است. این ساختار فشرده بهعلت حذف سنگدانههای درشت، نسبت آب به سیمان پایین (بهدلیل استفاده از فوقروانکننده)، میزان بالای سیمان(معمولا بیشتر از 800 کیلوگرم بر مترمکعب)، کاهش نسبتCaO/SiO2 (بهعلت استفاده از دودهی سیلیسی) و کاربرد الیاف فولادی بوجود آمده است.
این بتن با چنین عملکرد بالایی قابلیت استفاده در تاسیسات هستهای، نظامی، دریایی، نفتی، قطعات بتنی پیشتنیده و پیشساخته و بطور کلی در ساختمانسازی را دارد. از معایب بتن پودری این است که احتمالا نفوذپذیری اندک آن از فرار آب آزاد جلوگیری میکند و باعث بوجود آمدن فشار بخار داخلی زیادی میشود که معمولا به ورقه شدن منجر میشود. همچنین هزینهی ساخت بتن پودری بهنسبت زیاد است و باعث میشود که در مناطق محدودی بکار رود. البته کاربرد این بتن میتواند دارای مزیتهای اقتصادی نیز باشد؛ با کاهش یا حذف آرماتورها و استفاده از الیاف فولادی و به لطف عملکرد مکانیکی بسیار بالای RPC، ضخامت اعضای بتنی مانند سقف کاهش مییابد و علاوه بر زیبایی در معماری، سبب استفادهی کمتر از مصالح میشود.
جهت مشاهده پروژه ها گروه ماناپاد اینجا کلیک کنید.