تیرچه کرومیت نوعی سقف پیش ساخته است که از تیرهای فولادی در ترکیب با بتن در مراحل ساخت استفاده میکنند. هنگامی که سقف بلوک مشخص میشود، باید زیر سقف شمعبندی شود، بنابراین شمعبندی نیز مشکلات خاص خود را دارد.
خیلی زود با گسترش سقفهای تیرچه بلوکی، تعدادی از مشکلات قوسهای ضربی حل شد. اما سقف تیرچه چندان ایدهآل و مناسب نبود و اشکالاتی نیز داشت. اشکال اصلی این نوع بلوکها این بود که سقف احتیاج به شمعبندی داشت، شمعبندی نیز کار سادهای نیست، زیرا دستوپا گیر است و هزینه زیادی را در برمیگیرد؛ بنابراین مردم به دنبال سقفهای کرومیتی رفتند که نیازی به شمعبندی ندارند زیرا ثابت هستند، بنابراین سرعت اجرای آنها نیز بالاتر از تیرچه بلوک است.
تیرچه کرومیت چیست؟
شمعبندی ها علاوه بر اشغال فضای زیاد، گران نیز هستند؛ بنابراین، سقف کرومیت انتخاب مناسبی است، زیرا میتواند وزن خود را با سایر لوازم جانبی تحمل کند و نیازی به شمعبندی نیست. این امر باعث میشود که سرعت اجرای سقف کرومیت بیشتر از سقف تیرچهای باشد.
مزایای سقف تیرچه کرومیت
- با به کارگیری سقف تیرچه کرومیت ، نیازی به شمع بندی سقف نیست.
- هنگامی که شمع بندی مورد استفاده نباشد، مسلماً سرعت اجرا نیز افزایش میابد.
- قابل اجرا بر روی هر نوع ساختمان اعم از بنایی، فولادی یا بتنی.
- در وقت و هزینه خود صرفه جویی میشود.
- ظرفیت باربری این سقفها بسیار زیاد میباشد و بسیار مقاوم هستند.
- انجام بتنریزی یک مرحلهای بر روی چند سقف.
- تعداد تیرچههای سقفی استفاده شده به خاطر فاصله ۷۰ سانتیمتری آنها کمتر است.
- هرچه از تیرها و بتن کمتری در ساختمان استفاده شود، طبیعتاً سازه سبکتری خواهیم داشت.
- نصب این نوع سقف بسیار آسان است، همچنین حمل و نقل و عبور امکانات در چنین فضایی راحتتر است.
- توجه: معمولاً استفاده از یک ردیف شمع در وسط تیر برای دهانههای بیش از شش متر به دلیل ارتعاش در حین اجرا و کمبود بتن توصیه میشود.
معایب سقف تیرچه کرومیت
- به نیروی انسانی ماهر و باتجربه نیاز دارد.
- تیرچهها باید با کیفیت و کنترل شده باشند و استاندارد لازم را داشته باشند.
- مانند سقف طاق ضربی، تیرها پس از یک دوره گچکاری از زیر سقف پیدا میشوند.
اجزای تیرچه کرومیت
- تیرچه فولادی با جان باز
تیر فولادی با جان باز یک دستگاه پیش ساخته است که بهصورت خرپاهای خاصی در دو سر سازه ایجاد شده و در دو مرحله اجرا میشود، یکی در حین اجرای تیر قبل از بتن و دیگری بعد از بتن. یک تیر فولادی از یک بال پایین (وسیلهای ساخته شده از تسمه که نوعی عضو کششی خرپا است) ، اعضای مورب (یک عضو مورب خرپا که ثبات لازم را برای بارهای ورودی ایجاد میکند) و یک بال بالایی تشکیل شده است.
-
میلگردهای حرارتی
افت مداوم دما میتواند باعث تنش و آسیب سازه شود، بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق، یک سری میلگردهای حرارتی عمود بر تیرچهها در بالای سقف نصب میشود تا از این مشکل جلوگیری شود.
- بلوک پرکننده
استفاده از بلوکها در سقفهای کرومیتی اصولاً نقش پرکننده دارد و تأثیر کمی بر استحکام و دوام دارد. مواد اولیه بلوکهای موجود در سقف کرومیت به طور کلی یکی از مواد زیر است:
- بلوکهای سیمانی
این نوع بلوک از سایر بلوکها سنگینتر است و وزنی در حدود ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم دارد. به طور طبیعی، چون سنگین است چندان محبوب نیست. البته برای کار با نوع سبک میتوان از پوکه معدنی در طرح اختلاط بلوک استفاده کرد.
- بلوکهای سفالی
بلوکهای سفالی از خاک رس ساخته شده است که پس از ساخت در کوره پخته میشود. این بلوکها سبکتر از بلوکهای سیمانی هستند. وزن آنها حدود ۷ تا ۱۰ کیلوگرم است. بلوکهای سفالی خوب بلوکهایی هستند که عاری از ترک و دانه هستند و به طور یکنواخت پخته میشوند. سطوح بلوک خاک رس باید صاف و بدون انحنا با لبهها تیز و مستقیم باشد. در یککلام، یک بلوک سفالی باید بافت خوب و متراکمی داشته باشد.
- بلوکهای پلی استایرن
این نوع بلوکها بسیار سبک هستند، در واقع وزن سقف به صد کیلوگرم در مترمربع کاهش مییابد. سرعت اجرا افزایش مییابد. به دلیل وجود یونولیت مقاومت بالایی در برابر آتش از خود نشان میدهد
-
کلاف عرضی
کلاف عرضی روی سقف کرومیت الزامی است. حداقل عرض این سیمپیچها ۱۰ سانتیمتر است و شامل حداقل دو میلگرد با قطر حدود ۱۲ میلیمتر است. همچنین، در دهانههای کوچکتر از 5.5 متر، لازم است حداقل یک کلاف عرضی اعمال شود. این امر در دهانههای بزرگتر متفاوت است و در نظر گرفتن فاصله بین کلافها باید به گونهای باشد که فاصله بین دو سیم پیچ عرضی بیش از 2.5 متر نباشد.
در دهانههای کوچکتر از ۳ متر، نصب میلگرد و جوش دادن آن به تیرها کافی است و نیازی به ایجاد فاصله بین بلوکها برای نفوذ بتن نیست. متأسفانه در سقفهای کرومیت کامپوزیتی، به دلیل قالببندی و تکه تکه شدن قالبها، معمولاً مشاهده میشود که کلاف عرضی برداشته میشود یا به اشتباه، کلاف عرضی فقط با میلگرد اعمال میشود که چندان مطلوب نیست.
-
بتن رویه
بتن رویه بخشی از تیرهای کامپوزیتی است که پس از قراردادن تیرچهها و بلوکها بتنریزی میشود. در این حالت، بتن رویه پس از رسیدن به استحکام موردنیاز با کمک تیرهای فولادی، بار روی سقف را تحمل میکند. مقاومت سطح بتن معمولاً بر اساس دو عامل طراحی میشود. این دو عامل عبارتاند از: طول دهانه و بار روی سقف که نقش بسیار مهمی در تعیین مقاومت بتن رویه دارد.
مشخصات مکانیکی تیرچه کرومیت
فولاد مورد استفاده برای تیرچه باید دارای تعدادی مشخصات باشد:
- میلگردهای فولادی مورد استفاده علاوه بر داشتن کشش، قابلیت جوشپذیری و شکل پذیری کافی، باید حداقل یک تغییر نسبی در طول نسبی در مرحله گسیختگی داشته باشند. میتوان این میلگردها را از نوع ساده یا آجدار انتخاب کرد. زیرا باید از فولاد نرم (AI) یا فولاد نیمهسخت (AII) ساخته شوند. لازم به ذکر است که سایر قطعات مانند ورق، گوشه و میخ باید از فولاد ساختاری با شکل پذیری و جوش پذیری مناسب باشد.
- فولاد مورد استفاده در تولید این نوع تیرها باید مطابق استاندارد ملی شماره ۱۶۰۰ ایران باشد.
- کلاف عرضی باید از فولاد سخت ساخته شود، زیرا این امر باعث جوشکاری تیرچهها در میلگردهای افت حرارت میشود
- بلوکها باید از موادی مانند سفال، بتن یا سایر مواد سبکوزن ساخته شوند و اجزای تشکیلدهنده آنها نباید تأثیر شیمیایی روی بتن و فولاد داشته باشند.
برای خرید انواع قالب وافل و قالب یوبوت می توانید به وب سایت گروه تخصصی سازه ماناپاد مراجعه نمایید.