سقف های وافل به دلیل قابلیت استفاده در دهانه های بلند در صنعت ساخت و ساز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به این که قالب این سقف ها از نوع یک طرفه باشد یا دو طرفه، حداکثر دهانه سقف وافل مشخص می شود. سیستم های بابری با کمک قالب های وافل متمایز میشوند و همچنین استفاده از آن در مشخص کردن حداکثر باز شدن سقف بسیار موثر است. یکی از مشکلاتی که در اجرای سقف وافل وجود دارد تفاوت بین اجرای سقف وافل یک طرفه و نوع دو طرفه آن است.
حداکثر دهانه سقف وافل بزرگتر از سایر سقفهای دیگر است، زیرا حداکثر باز شدن سقف وافل یکطرفه و دوطرفه باهم متفاوت است. حداکثر باز شدن سقف وافل که به آسانی و با ایمنی بسیار بالا اجرا میشود تا ۱۶ متر است. در این مقاله قصد داریم موضوعات مختلف را در رابطه با این نکته بررسی کنیم. اگر شما نظری دارید. در انتهای این مقاله آن را با ما به اشتراک بگذارید. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
لزوم طراحی با حداکثر دهانه سقف وافل
حداکثر دهانه سقف وافل به گونه ای است که می توان آن را به سه عامل مهم در ساختمان دسته بندی کرد. این سه عامل به معنای ایمنی ساختمان ، هزینه و زیبایی نقشه است. این سه عامل برای مهندسان ، پیمانکاران و حتی خریداران بسیار حائز اهمیت است. تا بتوانیم ساختمان خود را با سقفی که با دهانه های بالا هم جوابگو است اجرا کنیم. همچنین می توانیم با حذف کردن ستون های اضافی در هزینه های ساخت و ساز صرفه جویی کنیم. این یک امر مهم در ساخت و ساز است.
حداکثر دهانه سقف وافل بیشتر از دیگر سقف ها
ویژگی های منحصر به فرد سقف وافل مهمترین مسئلهای است که این سقف را بسیار محبوب کرد. از این ویژگی ها میتوان در دهانههای بزرگ استفاده کرد. بهعبارتدیگر، حداکثر باز شدن سقف وافل بزرگتر از سقفهای دیگر است. در عین حال، اجرای سقف وافل با هزینه کمتری روبه رو است. همچنین، کنار هم قراردادن این دو مورد مزیت بزرگی برای این سقف است.
حذف کردن بتن پایین دلیل اصلی است که از سقفهای وافل را برای حداکثر دهانهها استفاده میکنند. این بتن به عنوان پوشش میلگرد عمل میکند. با برداشتن بتن قسمت کششی، از بتن کمتری در سقف استفاده میشود و در نتیجه بار مردهای که وارد سقف میشود کمتر میشود. عملکرد دوطرفه با وزن کمتر دلیل اصلی اجرای سقف وافل در سازههایی با دهانه بلند است.
حداکثر دهانه سقف وافل یک طرفه
سقف وافل یکطرفه را میتوان به صورت مدولار و در طولهای مختلف مورد استفاده قرار داد. حداکثر دهانه این سقف کمتر از وافل دوطرفه آن است. نام این سقف را با عنوان Green Waffle یا Mahanit نیز میشناسند. اما نکته مهم این است که سقف وافل یکطرفه چون عملکرد یکطرفه دارد. در دهانههای کوتاه استفاده میشود. حداکثر دهانه سقف وافل یکطرفه ۸ و یا ۹ متر توصیه میشود. هرچند اگر دهانهای با طول بزرگتر داشته باشیم، توصیه میشود که به سمت طراحی و اجرای سقف وافل دوطرفه برویم.
حداکثر دهانه سقف وافل دو طرفه
سقفهای وافل دوطرفه به عنوان قالب قابلمه نیز شناخته میشوند. آنها به عنوان یک اسلب دو طرفه عمل میکنند که با طراحی مناسب و مجریان حرفهای تا ۱۶ متر اجرا میشود.لازم به ذکر است حداکثر باز شدن سقف وافل دوطرفه از نظر فنی ۱۲ تا ۱۴ متر است. اما با توجه به آن چه که گفته شد، در شرایط خاص با نظر مهندس و طراح میتوان این سقفها را در دهانههای ۱۵ و در حداکثر ۱۶ متری اجرا کرد. از نظر اقتصادی پروژه باید در دهانههای بالاتر از ۱۳ متر مورد بررسی قرار بگیرد.
عامل مهم دیگر این است که میتوان این سقفها را در دهانه های بلند نیز اجرا کرد. به خاطر این که سقف وافل دوطرفه مقاومت و استحکام بیشتری نسبت به خم شدن از خود نشان میدهد. به همین علت، آنها در دهانههای طولانی و بلند دچار خیز نمیشوند. همچنین، در سقف وافل دوطرفه، انتقال بار دو طرفه است. بار سازه نیز به تمام تیرهای اطراف سقف انتقال داده میشود.
آیا می توان از قالب دوطرفه وافل در دهانه های کوتاه نیز استفاده کرد؟
مطمئناً تعدادی از مهندسان و کارفرمایان چنین عقیده ای دارند که از قالبهای دوطرفه وافل در دهانههای کوچکتر نمیتوان استفاده کرد. در صورتی که حتی استفاده از وافل دوطرفه در دهانههای کوچک امکان پذیر ، مقرون به صرفه تر و ارزانتر است. زیرا در برخی موارد، اجرای سقف وافل دوطرفه مقرون به صرفه است. اجرای این نوع سقف وافل نیز دشوارتر از وافل یکطرفه است.
مطمئناً بعد از اجرای سقف وافل دوطرفه پاسخ بهتری دریافت خواهیم کرد. به عنوان مثال ، اگر حداکثر دهانهها در یک طرح ۷ در ۷ در نظر گرفته شود. اجرای سقف وافل و تهیه قالب دو طرفه مقرون به صرفه است.
توجه: در نقشههایی که دارای دهانه شبیه به هم هستند. سقفهای وافل دوطرفه مقرون بهصرفهتر و اقتصادی تر از سایر سیستمهای Cubiax ، Uboot و تیردار هستند. همچنین برای دهانههایی که ۱۲ متر هستند. انتخاب این نوع سقف بسیار کم هزینه تر است .
بیشترین اندازه دهانه سقف با دال های مجوف (سقف یوبوت، سقف کوبیاکس و سقف بابل دک):
در دال های توخالی مانند Cubiax، بلوک های دایرهای Cubiax برای کاهش وزن سقف در مناطقی که عملاً برش سنگینی وجود ندارد استفاده می شود. در نتیجه، با ایجاد یک سری مقاطع، سختی مناسبی برای کنترل افزایش و ارتعاش ایجاد میشود. همین اصل در سقف های Uboot و بابل مورد استفاده قرار میگیرد. برای ایجاد دهانه طولانی، پارامترهای مختلف مانند هندسه سقف، جزئیات مقطع، نوع بتن مورد استفاده و درجه آن تأثیرگذار هستند. با توجه به وزن بالای سقفهای توخالی مانند کوبیاکس در مقایسه با سقف وافل دو طرفه، توصیه میشود از حداکثر دهانه سقف یا اسلب توخالی تا 12 متر استفاده شود، وجود تیرهای ضخیم تر از سقف نیز در این موارد بسیار مهم است.
در اجرای حداکثر دهانه سقف وافل محتاطانه عمل کنید!
در نهایت، به این سوال که حداکثر دهانه سقف وافل چه اندازه است باید اینگونه پاسخ داده شود. سقف وافل یکطرفه تا دهانه ۹ متر استفاده میشود. البته از نوع دوطرفه نیز میتوان در این بازه استفاده کرد. هر چند اقتصاد پروژه نیز باید مورد بررسی قرار گیرد. حداکثر دهانه سقف وافل دوطرفه ۱۲ متر است. البته دهانه تا ۱۶ متر نیز مورد استفاده قرار میگیرد. به شرطی که علاوه بر بررسی مقاومت سقف، هزینههای حاصله نیز در نظر گرفته شود. در این صورت، اگر از نظر اقتصادی مقرون بهصرفه است، باید آن را با طراحی مناسب پیاده سازی کنیم.
برای خرید انواع قالب وافل و قالب یوبوت می توانید به وب سایت گروه تخصصی سازه ماناپاد مراجعه نمایید.