سقف وافل

سقف وافل نوعی سقف بتونی است که از زیبایی ظاهری برخوردار است و به دلیل مزایای اقتصادی و فنی فراوان از آن بسیار استفاده می‌شود. برای استفاده از این سقف از قالب وافل استفاده شده است که باعث کاهش وزن سنگین سازه و ایجاد نمای زیبا در سطح زیرین سقف می‌شود که در مورد آن به‌تفصیل توضیح خواهیم داد.

سقف وافل چیست؟

گفته می‌شود سقف وافل یک سقف مشبک و یک بالشتک است که برای پوشش دهانه‌های گسترده استفاده می‌شود. عملکرد این نوع سقف دوطرفه است و نیازی به میله‌های آهنی و سخت‌کننده‌های تیرها نیست. شکل این نوع سقف مکعبی و توخالی است و بسته به پروژه در ابعاد مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرد. آهن وافل از پلاستیک کامپوزیت ساخته شده و سبک‌وزن است، بنابراین حمل آن برای کارگران آسان است. سقف وافل برای انواع سازه‌های فلزی و بتونی مناسب است. فرم‌های این نوع سقف با تغییر ترکیب امکان نصب سقف یک‌طرفه یا یک صفحه دوطرفه را فراهم می‌کند.

سقف وافل سقفی است که برای تهیه قالب مسطح و مسطح به‌جای قالب استفاده می‌شود و گاهی اوقات به آن “اشکال گلدان” یا مستطیل می‌گویند. این دو فرم در زیر سقف از بتن ساخته شده و تیرهایی را تشکیل می‌دهند. این نوع سقف، سقف نارنجک یا وافل است.

بسته به شکل، آنها مستطیل یا مربع هستند. یک شیار یک‌طرفه در سقف وجود دارد که در یک‌جهت حرکت می‌کند، قوس‌های مستطیلی را برای شکل‌های مستطیل شکل می‌دهد، یا برای شکل‌های مربع در هر دو طرف قوس دارد (دومرحله‌ای). این سقف‌ها به ترتیب تراشه‌های یک‌طرفه و پای‌های دوطرفه هستند.

تاریخچه سقف وافل

عملکرد ساختاری سقف وافل از هزاران سال پیش برای انسان شناخته شده است و شاید اولین استفاده انسان از مفهوم سقف وافل با ساخت آکروپولیس در یونان همراه بوده است. بیشتر این ساختمان بین سال‌های 429 و 461 قبل از میلاد ساخته شده است. نمونه دیگر سقف‌های وافل معروف شام آخر لئوناردو داوینچی است. بنای باستانی دیگری که با استفاده از سیستم وافل ساخته شده، Pantheon در رم است که در سال 118 میلادی ساخته شد و تاکنون نیز پابرجا است.

سقف وافل

از اوایل قرن نوزدهم، با پیشرفت علم و ظهور دوره جدید ساخت مهندسی، ساخت ساختمان‌هایی با کاربردهای مختلف از سیستم سقف وافل کلاسیک در ایالات متحده و کشورهای اروپایی آغاز شد. مزایای فنی سطوح وافل همراه با زیبایی خاص این سطوح باعث شده است که این سازه‌ها در بسیاری از سازه‌ها از جمله: فرودگاه‌ها، پارکینگ‌ها، برج‌های مسکونی، هتل‌ها، مراکز خرید، موزه‌ها، دانشگاه‌ها و … مورد استقبال معماران قرار گیرند.

در ایران سقف وافل از سال 1975 موردتوجه قرار گرفته و به دلیل استفاده از قالب فلزی و فایبرگلاس و سختی این نوع فرم گسترش زیادی پیدا نکرده است اما امروزه در ساخت قالب از مواد پلاستیکی پایدار و جمع‌وجور استفاده می‌شود. مشکلات عملیاتی سقف وافل قدیمی تخریب شد.

انواع سقف وافل

قالب‌های وافل انواع مختلفی دارد و وافل‌های یک‌طرفه و دوطرفه در این گروه قرار می‌گیرند. هر یک از این سقف‌ها کاربردها و ویژگی‌های مختلف و متفاوتی دارند که باتوجه‌به ویژگی‌های آنها در مناطق مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرند. برای آگاهی از عملکردها و مزایای استفاده از هر نوع وافل‌های سقفی، ابتدا باید تفاوت سقف‌های وافل یک‌طرفه و سقف‌های وفل را بدانید.

1- سقف وافل یک طرفه

سقف وافل یک‌طرفه تخته‌ای است که توسط تیرهایی در جهت مخالف پشتیبانی می‌شود. تا بتواند بار را در یک‌جهت حمل کند. از آنجا که اختلاف بین طول‌ها زیاد است، بار به تیرهای کوتاه‌تر منتقل نمی‌شود.

سقف وافل

به‌عنوان مثال، می‌توان گفت که تیرها عملکردی یک جهته دارند و یک بسته‌بندی وافلی عملکردی مشابه پرتوی یونی یا پرتو جرمی دارد. خم شدن یک‌طرفه دال به جهت تیرها بستگی دارد. این خم شدن در یک‌جهت اتفاق می‌افتد و تیرها وظیفه کنترل خم شدن را دارند.

2- سقف وافل دو طرفه

سقف وافل نوعی تخته دوطرفه است که عملکرد خود را به دو صورت نشان می‌دهد. یکی از این عملکردها پشتیبانی از چهار طرف با تیرهای غیرثابت یا انتقال بارها از چهار طرف به چهار ستون اطراف است. ازآنجاکه بار از دو طرف سقف وافل دوطرفه در هر دو جهت منتقل می‌شود، تقویت اصلی در هر دو جهت برای دال دوطرفه و نوع دیگر به‌گونه‌ای پیش‌بینی می‌شود که بارها مستقیماً به ستون‌ها منتقل شوند.

کاربرد سقف وافل

۱- کاربرد سقف وافل در دنیای مهندسی

به‌ مرور زمان، اهمیت بتن برای مهندسان به طور فزاینده‌ای آشکار شده و علاوه بر تلاش‌های فراوان برای افزایش کیفیت بتن، تلاش‌های زیادی برای کاهش مصرف بتن انجام شده است. یکی از موارد مصرف بتن، ساخت اسلب سقف است که بتن زیادی مصرف می‌کند و تأثیر زیادی در هزینه‌های ساخت دارد. مهم‌ترین کاربرد سقف وافل را می‌توان در کاهش مصرف بتن و در نهایت کاهش هزینه‌های ساخت دانست. در زیر، با سایر موارد استفاده سقف وافل آشنا خواهید شد.

۲- کاربرد سقف وافل در کاهش مصرف بتن

در عملکرد سقف وافل با استفاده از قالب‌های وافل مقدار زیادی بتن کاهش می‌یابد. به‌عبارت‌دیگر، با قراردادن قالب وافل، حجم بتنی که مانند سازه عمل نکند، از دال بتن خارج می‌شود.حذف بتن غیر سازه مزایای زیادی دارد. ابتدا هزینه قابل‌توجه تهیه، حمل و اجرای بتن کاهش پیدا میکند . از طرف دیگر، وزن کلی ساختمان و به‌ویژه وزن سنگین سقف کاهش می‌یابد که در نهایت ابعاد سایر عناصر سازه‌ای مانند تیرها و ستون‌ها کاهش می‌یابد.

سقف وافل

از طرف دیگر، امروزه کاهش مصرف بتن تأثیر مثبتی در حفاظت از محیط‌زیست خواهد داشت. به‌عبارت‌دیگر، ساخت بتن مساوی است با نیاز به تولید سیمان بیشتر  و تولید سیمان فرایندی است که مقادیر زیادی دی‌اکسیدکربن را در هوا آزاد می‌کند. دی‌اکسیدکربن عامل اصلی گرم‌شدن کره زمین و تغییرات جوی است.

هرچه مصرف سیمان و بتن در سازه کمتر باشد، این سازه از نظر زیست‌محیطی پایدارتر و مطلوب‌تر خواهد بود؛ بنابراین می‌توان سقف وافل را یک روش سازگار با محیط‌زیست دانست زیرا با استفاده از قالب وافل از حجم بتن ناکارآمد کم می‌شود.

۳-کاربرد سقف وافل در معماری

کاربرد دیگر سقف وافل در تأمین دهانه‌های موردنیاز طرح‌های معماری است. طراحان معماری امروزی به دنبال استفاده  بیشتر و بهتر از فضاها هستند و همچنین از تمام ابزارهای موجود برای جلوه‌دادن فضاهای کوچک به فضایی بزرگ و وسیع کمک می‌گیرند.

ستون‌ها علی‌رغم اینکه از دید مهندسان سازه، اعضای حیاتی سازه هستند اما در نظر مهندسان معمار اغلب المان‌هایی اضافی و دردسرساز می‌باشند و همیشه برای اجرای طرح‌های معماری خود و نشان دادن فضاها، به دنبال حذف کردن ستون‌ها هستند.

سقف وافل

سقف وافل هم به نیاز مهندسان عمران و مهندسان معمار پاسخ داده است. به این صورت که با ایجاد عملکرد دوطرفه در سقف و کاهش هم‌زمان وزن آن، باعث می‌شود که تعداد ستون‌های موردنیاز یک سازه کاهش یابد و به‌عبارت‌دیگر دهانه‌های وسیع تا ۱۶ متر نیز بدون نیاز به ستون قابل‌اجرا باشد. علاوه‌ برآن سطح زیرین سقف وافل، سطحی مشبک را ایجاد می‌کند که فضای مناسبی برای اجرای انواع طرح‌های معماری شامل نورپردازی، گچ‌بری و آیینه‌کاری را ایجاد می‌کند.

۴- کاربرد سقف وافل در اجرای تأسیسات

از مشکلات اجرای تأسیسات ساختمان می توان به عدم فضای مناسب جهت تعبیه مسیرهایی برای عبور لوله‌های آب و فاضلاب و کابل‌های برق و تلفن اشاره کرد. مسیر عبور تأسیسات باید به نحوی باشد که به مقصد برسد و درعین‌حال در معرض دید نیز نباشد. علاوه بر این از اعضای سازه‌ای ساختمان عبور نکند. سقف وافل به دلیل ایجاد فضایی شبکه مانند این امکان را فراهم می‌سازد که کانال‌های تأسیسات از درون تیرچه‌های درجا عبور کنند بدون اینکه در معرض دید باشند و یا از لحاظ سازه‌ای مشکلی ایجاد کنند. البته برای تأمین مسیرهای عبور تأسیسات باید قبل از بتن‌ریزی سقف، مسیرها را مشخص کرد و در طول آن مسیر از ابزاری برای قالب‌بندی استفاده نمود.

سقف وافل

۵- کاربرد سقف وافل در مقاوم‌سازی در برابر زلزله

کاربرد سقف وافل در طراحی و اجرای ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله از جهت سبک‌سازی سقف بسیار حائز اهمیت است. همان‌طور که گفته شد، یکی دیگر از مزایای آن حذف بتن ناکارآمد است که علاوه بر مزایای اقتصادی در مقاوم‌سازی در برابر زلزله نیز تأثیرگذار می‌باشد. در مباحث لرزه‌شناسی، کاهش وزن مرده سازه از اهمیت بسیار برخوردار است چراکه امواج زلزله متناسب با سختی و وزن سازه، جذب سازه می‌گردد. به عبارت دیگر هرچه وزن یک سازه بیشتر باشد، سهم آن سازه از امواج زلزله بیشتر شده و آسیب بیشتری می‌بیند؛ بنابراین در علم مهندسی زلزله هدف اصلی کاهش  بیشتر وزن سازه است که استفاده از سقف وافل دقیقاً همین نقش را در کاهش وزن و در نتیجه مقاوم‌سازی در برابر زلزله دارد.

۶- کاربرد دال وافل به عنوان فونداسیون

یکی دیگر از کاربردهای دال وافل در اجرای فونداسیون بر روی خاک های رسی یا منبسط شونده (expansive)است. خاک­ های رسی و منبسط شونده در معرض رطوبت مقدار زیادی آب به خود جذب کرده و اصطلاحاً متورم می‌شوند.

در اثر افزایش حجم، فشار زیادی را در یک بخش یا در کل فونداسیون وارد می‌کنند. اما با به‌کارگیری دال وافل به عنوان فونداسیون، علاوه بر افزایش ظرفیت باربری، فضای مشبک زیرین دال، یک فضای اطمینان برای تورم خاک‌های منبسط شونده تأمین می‌کند به صورتی که فضای مشبک دال وافل، افزایش حجم خاک­های رسی را در خود جای می­دهد و فشاری به کلیت فونداسیون وارد نمی‌شود.

با به‌کارگیری دال وافل به‌عنوان فونداسیون نیاز به حفاری‌های عمیق و شمع گذاری در خاک‌های رسی مرتفع شده و با هزینه کمتر و سرعت بیشتر عملیات پی‌ریزی انجام می‌گردد. این علاوه بر مزایایی مانند کاهش مصرف بتن و کاهش هزینه اجرایی است که پیش از این برای دال وافل بر شمردیم.

ویژگی های سقف وافل

۱) مطابق با قوانین صنعتی‌سازی، اجرای سقف توخالی (میانی) در ساختمان‌هایی با سازه‌های بتونی و فلزی

۲) سبک‌تر از سقف‌های دیگر است

3) قابل شستشو با آب بدون نیاز به روغن

۴) تولید ملی و عدم نیاز به حمایت خارجی

۵) کاهش هزینه‌ها (حمل‌ونقل، سوخت، دفن و دفع مواد)

۶) ازبین‌بردن بلوک‌های سفالی و پلی‌استایرن

۷) حفاظت از منابع طبیعی و محیط‌زیست

۸) گازهای سمی تولید نمی‌کند

۹) بدون ضایعات با امکان بازیافت کردن مکرر

۱۰) برداشتن تراش‌هایی سقف پارکینگ ساختمان و اجرای آسان پوشش خشک زیر سقف

۱۱) ایمن در هنگام کار و ایمن در برابر زلزله و آتش‌سوزی

مشخصات فنی سقف وافل

۱) نیازی به شکستن بتن در بالای تیرها و حرکت مهاربندها نیست

۲) اتصال سقف و سازه یکپارچه است

۳) مصرف پوکه و بار مرده را کاهش می‌دهد

۴)از پوسیدگی و عایق‌بندی جلوگیری می‌کند

۵)سهولت در اجرای بخش تأسیسات و دسترسی بهتر برای انجام تعمیرات

۶)نصب راحت دال‌های بتنی و یک‌طرفه

۷)جلوگیری از خارج شدن بتن‌های اضافه از دال‌ها

۸)امکان ایجاد مقاومت در برابر آتش

ویژگی های اقتصادی سقف وافل

اگرچه هزینه‌های عملیاتی سقف وافل بیشتر از سایر انواع سقف است اما در نهایت هزینه کارهای ساختمانی را کاهش می‌دهد. مزایای اقتصادی سقف وافل به شرح زیر است:

۱)کاهش هزینه‌های ساخت و خرید فوم و حمل‌ونقل

۲) حمل سریع و آسان قالب‌ها در طبقات

۳) حذف تیرهای مضاعف (کاهش ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم بر مترمربع بتن در مقایسه با سقف‌های مشابه)

۴) کاهش مصرف بتن از ۵۰ به ۱۰ مترمکعب و مصرف فولاد از ۵ به ۲۵ کیلوگرم در مترمربع

۵)نگه‌داری و تعمیر مقرون‌ به ‌صرفه ساختمان

نحوه اجرای سقف وافل

۱-شمع بندی یا داربست

اولین مرحله در بیشتر سقف‌ها، عملیات شمع بندی است. شمع بندی برای سقف‌ها تا ارتفاع ۳ تا ۵٫۳ مناسب است . بیش از این ارتفاع باید از داربست (یا جک بلند) برای پوشاندن سطح زیر سقف استفاده شود.

۲-شاسی‌کشی یا قوطی کشی

اولین مزیت اجرای سقف وافل نسبت به سایر روش‌های اجرای سقف توخالی مانند Uboot یاCubiax در تخته‌های زیر سقف است. در اجرای سقف‌های وافلی نیازی به تخته کف نیست و خود قالب‌ها نقش نگه‌داشتن بتن تازه را دارند. در حالی که برای یک اجرای دیگر انواع سقف‌های توخالی به دلیل قرارگیری قالب در داخل سقف، عملیات سوار شدن و هزینه آن موارد مرتبط الزامی است. در این حالت علاوه بر افزودن یک مرحله به مراحل اجرا، به همان میزان زمان اجرای پروژه نیز بیشتر می‌شود.

 

سقف وافل

 

با حذف کردن مرحله تخته‌بندی، مرحله دوم اجرای قوطی کشی شروع می‌شود. قوطی ابزاری فلزی است که روی شمع بسته می‌شود و به‌عنوان تکیه‌گاه قالب وافل عمل می‌کند. قوطی کشی به دو روش انجام می‌شود. روش اول قوطی‌ها طوری قرار می‌گیرند که دو لبه دو ردیف قالب وافل روی یک قوطی قرار بگیرند. این روش اگرچه اقتصادی‌تر و ساده‌تر است اما ایمنی کمتری دارد.

قوطی کشی مخصوص:

برای هر ردیف قالب یک قوطی قرار داده می‌شود یعنی لبه هر ردیف قالب روی یک قوطی قرار دارد. هزینه و زمان این روش کمی بیشتر و طولانی‌تر است اما ایمنی و امنیت مناسب‌تری ایجاد می‌کند.

سقف وافل

۳-قالب‌گیری و بست U شکل

بعد از مرحلهٔ قوطی کشی و اطمینان از اتصال مناسب قوطی‌ها به شمع‌ها، نوبت به قالب‌گیری می‌رسد. بسته به نحوه نصب قوطی‌ها، همان‌طور که در قسمت قبل توضیح داده شد، می‌توان قالب‌ها را روی قوطی‌های مخصوص خود را قرارداد یا آنها را به طور مشترک روی یک قوطی قرارداد.

در روشی معمول که اکنون همه پیمانکاران پس از قراردادن قالب‌ها از آن استفاده می‌کنند بین قوطی‌ها از میل‌گردهای  U شکل برای اتصال دو قالب مجاور استفاده می‌شود.

که علاوه بر مصرف میل‌گرد، زمان‌بر است و دقت و ایمنی کمی دارد در حالی که در هنگام بتن‌ریزی ممکن است مایع بتن از بین قالب نشت کند. علاوه بر این، گاهی اوقات در صورت وزش باد شدید، ممکن است قالب‌ها شکسته شوند.

۴-آرماتوربندی

بعد از قالب‌بندی، نوبت به اجرای آرماتورها طبق نقشه طراحی سقف وافل می‌رسد. دراین قسمت از کار آرماتورهای کششی در فواصل و تعداد مشخص شده بین قالب‌ها قرار می‌گیرند و آرماتورهای حرارتی نیز به‌صورت مش پهن بر روی قالب‌ها بافته می‌شوند و فاصله را از قالب حفظ می‌ کنند.

سقف وافل

۵- بتن‌ ریزی

مرحله پنجم بتن‌ریزی است. قبل از بتن‌ریزی بازرسی کلیه سطوح ضروری است و نگهدارنده سقف برای اطمینان از نشت بتن مورد بازرسی بصری قرار می‌گیرد. در این مرحله بتن تازه مطابق با مقاومت و مشخصات پروژه، به‌صورت یکپارچه روی سقف ریخته می‌شود. در بتن‌ریزی سقف وافل معمولاً نیازی به لرزش نیست دلیل آن این است که فضای بتن‌ریزی کاملاً باز و در دسترس است، برخلاف بتن‌ریزی سقف‌های یوبوت یا Cubiax که فضای زیر قالب‌ها بتن تازه و با لرزش، بتن قابل‌دسترسی نیست تازه به این فضاها هدایت شده است.

مرحله آخر: بازکردن قالب ها

بعد از سفت شدن بتن قالب‌های به مقاومت نهایی ، قالب های وافل باز شده و بعد از تمیز کردن آن می‌توان در جای دیگری استفاده کرد.

مزایای استفاده از سقف وافل

همان‌ طور که می‌دانید اجرای این سقف‌ها مزایای زیادی دارد زیرا کار شما را آسان می‌کند؛ به همین دلیل برخی از مزایای آن را در ادامه توضیح خواهیم داد:

قیمت آن از سقف‌های Uboot و Cubiax کمتر است.

قالب‌های این سقف محیط امنی را برای کارگران فراهم می‌کند.

برای اجرای این سقف زمان کمتری لازم است.

از مقاومت و دوام بالایی برخوردار است.

ظاهر زیبا و جذابی را برای سقف ایجاد می‌کند.

وزن وافل‌ها نسبت به قالب‌های دیگر سبک‌تر است و وزن کمتری دارند.

حجم بتن و فولاد کمتر از سایر سبک‌های سقف موجود است.

معمولاً از وافل‌ها در دهانه‌های بزرگ استفاده می‌شود.

کیفیت این سقف بسیار بالاتر از سقف‌های دیگر است.

عملکرد وافل در برابر حوادث بهتر است.

از قالب وافل می‌توان بارها استفاده کرد.

شیرابه‌های بتنی از طریق قالب نمی‌ریزند.

اجرای این سقف همچنین فضای مناسبی را برای اجرای طرح‌های مختلف معماری فراهم می‌کند. به‌عنوان‌مثال، از فضای شبکه ایجاد شده می‌توان برای طراحی نور سقف و مناظر زیبا استفاده کرد.

معایب استفاده از سقف وافل

معایب سقف وافل در مقایسه با مزایای آن قابل‌توجه نیست. شاید مهم‌ ترین عیب سقف وافل استفاده محدود از آن در سطوح شیب‌ دار باشد (پرکردن سطح شیب‌دار با خاک به هزینه و زمان بیشتری نیاز دارد). در مقایسه با گزینه‌های سنتی، سقف‌ های وافل هزینه بیشتری دارند.

 

سقف وافل

برخی دیگر از معایب سقف وافل:

ابزار قالب‌بندی موردنیاز به دلیل نیاز به تعداد زیادی الگو و برخی ابزارهای خاص گران است.

به دلیل ضخامت بیشتر سقف، ممکن است از تعداد طبقات کاسته شود.

خدمات نصب بدون تعمیر و نگهداری مناسب در آرایش سقف وافل ممکن است باعث آسیب به دال شود.

کارگران ماهر با تجربه در تولید و اجرای آن موردنیاز هستند.

این نوع سقف برای مناطق شیب‌دار مناسب نیست. اگر منطقه شیب‌دار باشد، باید با خاکریز یا خاک‌برداری مسطح شود. برای خاکریز باید از خاک مناسب استفاده شود.

همچنین به خاطر وزن کم سقف‌های وافلی گزینه مناسبی برای مناطق بادی نمی باشد.

حداکثر دهانه سقف وافل

سقف‌های وافل به دلیل قابلیت استفاده در دهانه‌های طولانی، در صنعت ساخت‌وساز بسیار محبوب شده‌اند. باتوجه‌به اینکه قالب این سقف‌ها یک‌طرفه باشد یا دوطرفه، حداکثر دهانه سقف وافل تعیین می‌شود. سیستم‌های باربری با استفاده از قالب‌های وافل متمایز می‌شوند. همچنین استفاده از آن در تعیین باز شدن حداکثر سقف مؤثر است. یکی از مشکلات اجرای سقف وافل تفاوت بین اجرای سقف وافل یک‌طرفه و نوع دوطرفه است.

 

سقف وافل

 

همان‌طور که می‌دانید سقف وافل باتوجه‌به نوع عملکرد و کاربرد و طول دهانه به دو نوع سقف وافل یک‌طرفه و دوطرفه تقسیم می‌شود. سقف یا دیافراگم یکی از مهم‌ترین عناصر سازه و سیستم تحمل بار آن است. مهندسان و معماران برای کاهش وزن و افزایش ایمنی و سختی سقف همیشه ایده‌های متفاوتی ارائه داده‌اند که به دلیل پیشرفت علم در بناهای تاریخی دیده می‌شود.

امروزه با توجه‌ به دانش مهندسی عمران و درک صحیح از رفتار سقف در بارهای ثقلی و لرزه‌ای، به‌وضوح ثابت شده است که کاهش وزن سقف و توجه به دیافراگم می‌تواند مورد خوبی برای ایجاد دهانه‌های طولانی باشد.

حداکثر دهانه سقف های وافل یک‌ طرفه:

سقف وافل یک‌طرفه عملکردی مشابه سقف تیرچه بلوک دارد.

ابزار موردنیاز برای ساخت سقف وافل نیز بسیار شبیه تیرچه بلوک است. بار سقف در این سیستم در دو جهت مخالف به تیرها منتقل می‌شود. به‌عبارت‌دیگر، عملکرد انتقال باریک طرفه است.

بدین ترتیب به دلیل تفاوت طول در ابعاد سقف، بار به تیرهای بالاتر منتقل می‌شود.

در این حالت، خم شدن در یک‌جهت ممکن است رخ دهد.

خم شدن یک‌طرفه دال به جهت تیرها بستگی دارد و تیرها وظیفه کنترل خم شدن را برعهده دارند. به همین دلیل باید حداکثر دهانه سقف وافل به‌گونه‌ای تنظیم شود که از این خم شدن جلوگیری کند.

قالب‌های وفل یک‌طرفه معمولاً در عرض‌های ۶۰ و ۷۰ و طول ۵۰ سانتی‌متر موجود هستند.

توجه به این نکته مهم است که سقف‌های وافل یک‌طرفه به دلیل عملکرد یک‌طرفه در دهانه‌های کوتاه مورداستفاده قرار می‌گیرند. حداکثر دهانه سقف وافل یک‌طرفه ۸ و در نهایت ۹ متر توصیه می‌شود.

حداکثر دهانه سقف های وافل دو طرفه:

سقف‌ های وافل دوطرفه به‌عنوان قالب‌های قابلمه‌ای نیز شناخته می‌شوند و به‌عنوان دال‌های دوطرفه عمل می‌کنند.

قالب‌های وافل دو طرفه در ارتفاع ۱۸ ، ۲۴ ، ۳۰ و ۴۰ و عرض ۶۰ در ۶۰ یا ۸۵ در ۸۵ موجود است.

بسته به نوع قالب موردنظر خود می‌توانید حداکثر دهانه سقف وافل از ۸ متر تا ۱۷ متر داشته باشید. منظره از کف به کف مربع و زیبا است و امکان تزئیناتی مانند نورپردازی را فراهم می‌کند.

در سقف وافل دوطرفه، بار به‌صورت دوطرفه منتقل شده و به تمام تیرهای اطراف فنر سقف منتقل می‌شود. سقف وافل دوطرفه مقاومت و پایداری بیشتری نسبت به خم شدن نشان می‌دهد. به همین دلیل می‌توان از این سقف در دهانه‌های بلند استفاده کرد. حداکثر دهانه سقف وافل دوطرفه را می‌توان از نظر فنی تا ۱۷ متر تعریف کرد.

زیر ساز سقف وافل

زیرسازی سقف وافل مانند سایر سقف‌های معمول از جمله تیرچه و بلوک است. این فرایند با ابزارهای شناخته شده انجام می‌شود. این بدان معناست که پیمانکار از قوطی‌ها یا لوله‌های مورداستفاده برای ساخت سقف‌های سنتی مانند تیرچه و بلوک برای عملیات زیرسازی استفاده می‌کند.

زیرسازی سقف وافل چگونه انجام می شود؟

ابتدا باید عناصر عمودی زیرسازی مشخص شود. عناصر عمودی شامل جک و داربست است. اینکه کدام یک از این عناصر برای پروژه استفاده شود به ارتفاع طبقه بستگی دارد.

به طور معمول یک طبق ارتفاعی بین ۳ تا ۳٫۵ متر دارد. برای عناصر عمودی سقف‌های معمولی، از جک استفاده می‌شود که برای ساختمان‌های معمولی نیز استفاده می‌شود. اگر ارتفاع ساختمان بیشتر باشد از جک و داربست استفاده می‌شود و این بستگی به موجودی انبار پیمانکار دارد. پس از نصب عناصر عمودی، با استفاده از لوله‌ها یا قوطی‌ها یا چهار تراش چوبی، یک شبکه افقی روی آنها ایجاد می‌شود.

نکته مهم در این مرحله حفظ فاصله بین عناصر عمودی است. فاصله عناصر باید حدود یک متر باشد. این فاصله بین عناصر عمودی نباید بیش از یک متر باشد. نکته بعدی اجرای شبکه‌ای است که عملیات قالب چینی بر روی آن انجام می‌شود و وافل‌ها روی آن به‌صورت مرتب چیدمان می‌شوند. اولین شبکه در یک‌جهت خاص مانند جهت x و در فواصل یک متر قرار دارد.

در جهت مخالف، مانند y ، جایی که قالب‌ها قرار دارند، باید لوله‌ها و قوطی‌ها را به‌اندازه یکسان متناسب با سایز وافل فاصله داد. به‌عنوان‌مثال، اگر وافل ۸۰ سانتی‌متر باشد (یعنی ابعاد آن ۸۰ در ۸۰ باشد) ، آنها هر ۸۰ سانتی‌متر یک قوطی یا یک جفت لوله قرار می‌دهند. سپس قالب‌های وافلی روی آنها قرار می‌گیرد. در پایان این مرحله قفل‌ها بسته شده و به مرحله آرماتوربندی و بتن‌ریزی می‌روند. برای افزایش ایمنی زیرسازی سقف وافل، بهتر است لوله یا قوطی را طوری قرار بگیرد؛ که در زیر هر ردیف قالب وافل دو لوله وجود داشته باشد.

پس از پایان زیرسازی، طبق برنامه، در مکان‌هایی که باید قالب وافل قرار داده شود، قالب‌ها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و در مکان‌هایی که در نقشه قالب وفل نشان داده نشده است، قالب فلزی یا چوبی قرار داده می‌شود و به‌عنوان دال توپر محکم اجرا می‌شود.

مناطق توپر در واقع مکان‌هایی هستند که فشار بیشتری در این مناطق وجود دارد. منطقه برش پانچ ستون، محل تیرهای پنهان و آویزان و دیوار برشی از جمله این مکان‌ها هستند.

هزینه سقف وافل

سقف وافل، به دلیل سادگی نحوه اجرا، عدم استفاده از مواد گران‌قیمت و همچنین به دلیل وزن بسیار کم مرده در مقایسه با سقف‌های دیگر و سطح مقطع بهینه ساختمان، عملکرد عالی از خود به نمایش گذاشته و توانسته است جایگاه خود را در این صنعت باز کند.

چون از نظر اقتصادی بسیار اقتصادی است، طرفداران زیادی پیدا کرده است. قیمت سقف وافل در هر مرحلهاز کار با یکدیگر و در هر پروژه متفاوت است.

عوامل مؤثر بر روی هزینه سقف وافل

در ادامه، مواردی را که تأثیر مستقیمی در تعیین هزینه سقف وافل دارند، موردبحث قرار خواهیم داد.

توجه داشته باشید که در اجرای سقف به‌صورت وافل عواملی وجود دارد که باعث کاهش قیمت نهایی می‌شود و در برخی موارد قیمت‌ها را افزایش می‌دهد. اما به‌طورکلی و باتوجه‌به چیزی که از اینسقف دیده می‌شود، این سقف از نظر کاربرد و هزینه در مقایسه با سایر سقف‌هایی که در صنعت ساختمان مورداستفاده قرار می‌گیرند، برتر است.

اکنون عواملی که بر هزینه سقف وافل تأثیر می‌گذارند را از نظرکاهش و افزایش هزینه بررسی می‌کنیم:

عوامل موثر بر کاهش قیمت 

تیرها، بلوک‌ها، یونولیت، قالب‌های یوبوت و قالب‌های بادوام و هر چیز دیگری که از دیگر قالب‌ها در سقف باقی می‌ماند، در سقف وافل برداشته می‌شود. در حقیقت به همین دلیل است که سقف وافل یک سقف بدون دوام است . از بین بردن این موارد است که باعث کاهش قیمت سقف وافل می‌شود.قالب‌های آن آماده و در دسترس هستند و باعث کاهش هزینه قالب‌سازی می‌شوند . همچنین در کاهش قیمت نهایی سقف وافل مؤثر خواهد بود.

اما نکته قابل‌توجه این است که این قالب‌ها در مقایسه با قالب‌های دیگر قیمت بالاتری دارند. اما چون قابل تکرار است، هزینه خرید این الگو برای اولین‌بار بین پروژه‌های مختلف تقسیم می‌شود و قیمت نهایی سقف وافل را کاهش می‌دهد.

قالب‌های توخالی سقف وافل، باعث می‌شود که تمام مواد و اجزا را بتوان از داخل سقف عبور داد. با وجود این مزیت، دیگر نیازی به استفاده از سقف کاذب برای پوشاندن سقف نیست . پس هزینه‌های بیشتری به پیمانکار تحمیل نخواهد شد.علاوه بر این، استفاده از این سقف باعث افزایش ضخامت سقف در داخل خواهد شد و این مزیتی است که سقف وافل نسبت به سقف‌های دیگر دارد.

برای اجرای این سقف، نیازی به کارگران آموزش‌دیده و متخصص نیست و به‌خاطر سبک بودن قالب وافل و سهولت حمل‌ونقل آنها به کارگران کمتری نیاز دارد و این عامل کمک می‌کند تا هزینه نهایی سقف سازی کاهش یابد.

دیوار برشی یکی از عواملی است که باعث کاهش قیمت نهایی سقف وافل می‌شود. تأثیر آن نیز به‌این‌ترتیب است که، اگر دیوار برشی در بهترین قسمت‌های ساختمان بهتر انجام شود، در کنترل بار جانبی عملکرد بهتری در ساختمان وجود خواهد داشت. بار در ساختمان کمتر و طبیعی‌تر خواهد بود و هزینه اجرای سقف وافل کمتر خواهد شد.

در سقف‌های مجوف که فرم دائمی دارند، بتن‌ریزی در دو مرحله و در نتیجه، مقدار بتن مورداستفاده بیشتر خواهد بود. اما در سقف وافل، ریختن بتن در یک مرحله انجام می‌شود. تمام این امر در عین کاهش هزینه‌های پروژه، تأثیر فوق‌العاده‌ای بر عملکرد داشته است.در اجرای سقف‌های یوبوت تخته‌کوبی یا دال کوبی باید انجام شود، اما برای اجرای سقف‌های وافلی دال کوبی نیازی نیست و به‌راحتی قالب‌های وافل بر روی پروفیل یا لوله قرار می‌گیرند .در نتیجه قیمت اجرای آن، کاهش میابد.

در یک جمله می توان گفت که نوع نقشه ، نوع دیوار چینی ، تعداد طبقات ، ارتفاع هر طبقه ،ارتفاع کلی هر ساختمان، شرایط و نوع کلی خاک و طول دهانه از فاکتورهای مهمی هستند ؛که بر قیمت ساختمان کلی تأثیر میگذارد.

عوامل موثر بر افزایش قیمت

هرچه دهانه بزرگ‌تر باشد، ضخامت آن به طور طبیعی بیشتر می‌شود، مواد بیشتری مصرف می‌شود و به‌عبارت‌دیگر، سقف سنگین‌تر و حقوق اجرای آن نیز بیشتر است.

عامل بسیار تأثیرگذار دیگر شکل طرح و نقشه است. در طرح سقف وافل انحنا، شکل معماری و اینکه آیا مستقیم، منحنی یا اشکال دیگر است نیز از عوامل طرح موردنظر است که باعث افزایش قیمت سقف وافل می‌شود.

سقف‌های وافل یک‌طرفه در مترمربع فروخته می‌شوند . همچنین تیرها در یک‌جهت قرار دارند و این مسئله قیمت میل‌گرد و همچنین هزینه اجرای کل ساختمان را کاهش می‌دهد. اما سقف وافل دوطرفه به‌صورت عددی یا دانه‌ای فروخته می‌شود. از آنجا که از قدرت بالاتری برخوردار است، هزینه آن بیشتر از قیمت تمام شده است.

اما عامل دیگری که قیمت نهایی سقف را بسیار تحت تأثیر قرار می‌دهد، ارتفاع طبقات یا ارتفاع سقف تا کف است. در ارتفاع بالاتر از سه متر به قالب نیاز دارد و در نتیجه، در ازای افزایش ارتفاع طبقه، هزینه نیز بیشتر می‌شود.

 

برای کسب اطاعات بیشتر و یا مشاوره می­توانید با ما در تماس باشید.

فهرست