قالب یوبوت

سقف یوبوت یکی از سقف‌هایی است که نقش به سزایی در سبک‌تر شدن اسلب ها و فونداسیون‌ها دارد. این سقف، همان‌طور که از نامش مشخص است، از قالب‌های Uboot تشکیل می شود. این قالب‌ها که در چهار نوع قالب یوبوت تک، قالب‌های یوبوت دوبل، قالب‌های یوبوت اصلاح شده و قالب‌های یوبوت پلی‌استایرن هستند، تاثیر بسیاری در کاهش مصرف بتن در کل سازه دارند.

این سیستم سقفی یک سیستم دال بتنی توخالی است که قالب آن مکعبی است. سازه‌های ساخته شده با این نوع قالب دارای وزن کمی هستند. در نتیجه تعداد ستون‌ها از سایر ساختمان‌ها کمتر است. زیرا باری که بر ستون‌ها و پایه‌های سازه وارد می‌شود کمتر است.

هم اکنون در این مقاله قصد داریم انواع قالب‌ یوبوت که در اجرای این سقف سبک مورداستفاده قرار می‌گیرند را به شما معرفی نماییم، پس با ما همراه باشید.

قالب یوبوت

قالب یویوت چیست؟

قالب یوبوت اولین بار توسط یک مهندس ایتالیایی نامگذاری شد. سقف های یوبوت سقف های مکعبی، چند لایه و پلاستیکی هستند. استفاده از این نوع سقف ها باعث کاهش مصرف در بتن و کاهش وزن کل سازه ساختمان می شود.

فناوری U-Boot، سیستم دال‌های توخالی دو طرفه با استفاده از قطعات پلی پروپیلن بازیافتی با هدف طراحی سقف‌های سبک ساخته شده است. سیستم U-Boot یک سیستم سازه‌ای دو طرفه (توخالی) است که بین مش فولادی بالا و پایین، بلوک‌های پلاستیکی یا قالب‌های پلی استایرن توخالی در وسط سقف با بیولوژیکی بتن جایگزین می‌شود. قالب یوبوت از دولایه سقف بتنی مسلح ساخته شده است که در بالا و پایین اسلب بین این دولایه قرار گرفته است.

به طور گسترده قالب یوبوت از پلی‌اتیلن یا پلی پروپیلن یا پلی استایرن تولید می‌شود. این محصول دارای هندسه مکعبی است که با توجه به الزامات پروژه و محاسبات طراحی، ابعاد متفاوتی دارد. در فرایند استفاده از اسلب‌های توخالی لایه تقویت‌کننده، قالب یوبوت در کنار یکدیگر در قسمت زیرین تقویت شبکه پس از قراردادن آرماتور لایه میانی و فوقانی، بتن ریزی انجام می‌شود. سرانجام سطح مقطع دال وارد شده و عملکرد بهتری دارد.

انواع قالب یوبوت

 قالب‌های یوبوت انواع مختلفی دارند که هرکدام ویژگی‌هایی دارند و در بازار ایران می‌توان این قالب‌ها را به چهار دستهٔ زیر تقسیم نمود.

-قالب یوبوت تک

-قالب یوبوت دوبل

-قالب یوبوت پلی استایرن

-قالب یوبوت اصلاح شده

  • قالب یوبوت تک

قالب یوبوت

 

 

این نوع قالب اولین نوع یوبوت است که در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد و کاملا طبق مشخصات اولیه ارائه شده به مرکز پروژه ساختمان و مسکن است. ابعاد و اندازه این قالب ها 52 در 52 سانتی متر و یک تکه می‌باشد. این قالب‌ها دارای چهاربند در چهار طرف خود هستند که فاصله بین قالب ها را تعیین می‌کند. به سلیقه طراح، باعث جابجایی کمتر یوبوت ها در حین بتن ریزی می شود. وجود پایه ها در زیر قالب های یوبوت با ارتفاع های مختلف یک لایه زیرین با ضخامت های مختلف ایجاد می کند و به دلیل قرارگیری کامل روی کف تعادل آن حفظ می‌شود.

  • قالب یوبوت دوبل

قالب یوبوت

 

این قالب ها که می توان آنها را نسل دوم Uboot دانست. با افزایش تجربه استفاده از این سیستم در ایران و مطالعات بیشتر مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ساخته شده است. از آنجا که ورود بتن به قالب یوبوت تک فرض اولیه طراحی را از بین می برد و با مطالعه میدانی پروژه‌های مختلف که توسط متخصصان اجرا شده است، مشخص شد که در بسیاری از موارد بتن وارد قالب یوبوت شده است.

این امر منجر به تولید قالب‌های دوتایی با حجم بسته شد. شکل و ابعاد این قالب دوبل کاملاً شبیه به قالب‌های تک است، با این تفاوت که از دو قطعه روی‌هم ساخته شده‌اند.با توجه به حجم بسته این قالب ها احتمال نفوذ بتن به داخل قالب‌ها از بین می‌رود و دال ایجاد شده مطابق با قوانین و مقررات طراحی خواهد بود.

این قالب‌ها با توجه به دوتکه بودن حجم مورد نیاز در حمل‌ونقل و نگهداری را کاهش می‌دهد و هر قطعه در محل انجام پروژه به یک حجم بسته تبدیل می‌شود. از معایب این نوع قالب می‌توان به هزینه بالای تولید و زمان بر بودن آن اشاره کرد.

  • قالب یوبوت پلی استایرن

قالب یوبوت

این قالب ها از پلی استایرن ساخته شده اند. به دلیل استحکام این اشکال ، امکان نفوذ بتن به داخل آنها وجود ندارد. در جهان، پلی استایرن به طور گسترده ای در اجزای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد که کاربرد اصلی آن برای یک ظاهر طراحی شده است. در سال های اخیر، مراکز علمی تمرکز خود را بر استفاده از پلی استایرن و برخی از معایب آن افزایش داده اند.اولین مورد، تولید گاز مونومر استایرن سمی در دمای اتاق است.

علاوه بر این تعدادی از مطالعات دانشگاه پلی تکنیک میلان این واقعیت را نشان داده است که صفحات سبک از جمله پلی استایرن، پس از 20 دقیقه در زیر حرارت زیاد منفجر می شوند. دلیل این امر این است که هوای گرم به حفره های موجود نفوذ کرده و تصعید را افزایش می دهد. علاوه بر این برای جلوگیری از انفجار دال، سازندگان برای کاهش فشار داخل حفره ها و خروج گاز از آن ها، شیرهایی نصب کرده اند که باعث انتشار گاز سمی در محیط می شود.

  • قالب یوبوت اصلاح شده

قالب یوبوت

قالب یوبوت اصلاح شده با ابعاد ۳۰ سانتی‌متر تهیه و تولید می‌شود. همچنین به دلیل حجم قالب، احتمال ورود بتن به قالب‌ها وجود ندارد که مطابق الزامات آیین‌نامه اجرایی است. قالب‌های یوبوت اصلاح شده بادی تولید می‌شوند و در نتیجه هزینه آنها کمتر از قالب‌های تک و دوبل خواهد بود.

یکی از معایب اصلی این قالب استفاده بیشتر از بتن نسبت به قالب‌های یوبوت دوبل است. از آنجایی‌که حداقل فاصله بین قالب‌ها در معیارهای مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ۱۰ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود، به دلیل کوچک‌تر شدن قالب‌های یوبوت اصلاح شده در مقایسه با قالب دوگانه یوبوت، تعداد تیرهای ایجاد شده در سطح مشخص بیشتر و در نتیجه وزن آن نیز بیشتر است.

 

قالب یوبوت

 

مزایای قالب یوبوت

برخی از مزایای قالب یوبوت به صورت کلی به شرح زیر است:

  • به افزایش تعداد طبقات کمک می‌کند
  • با استفاده از این فناوری می‌توان یک دهانه را برای هر طول و همچنین با هر سبک معماری طراحی کرد
  • همچنین به کاهش ضخامت دال کمک می‌کند.
  •  می‌توانیم از پرتوی بین ستون‌ها در ساختار جلوگیری کنیم
  • این کمک می‌کند تا ستون‌ها و همچنین بارکلی سازه را بر روی پایه کاهش دهیم.
  • وقتی پایه‌های عمیقی وجود دارد، می‌توان به دلیل بارهای کمتر، اندازه پی را کاهش داد.
  • مزایای اقتصادی

این سیستم با کاهش هزینه ۲۰ تا ۷۰ درصدی روبه‌رو است. افزایش تعداد پارکینگ‌ها به دلیل حذف ستون‌های میانی، تعداد پارکینگ‌های موجود در سیستم افزایش می‌یابد. در برخی موارد، افزایش تعداد پارکینگ باعث از بین رفتن ساختمان کف گاراژ و صرفه‌جویی بیشتر در هزینه‌ها می‌شود. با برداشتن پوستر و تیرهای کتیبه‌ای که از زیر سقف بیرون زده‌اند، اسلب U خالی شده، علاوه بر کاهش ارتفاع کلی ساختمان و مصرف مصالح، نیاز به سقف کاذب در ساختمان را از بین می‌برد.

  • مزایای فنی

خالی بودن دال به دلیل حفره مرکزی هوا، عایق بندی در برابر انتقال صدای منتقل شده در هوا بسیار موثر است. کاهش انتقال صدا در سالن‌های آموزشی، مذهبی، اجتماعی و سالن را در بردارد.
کاهش جرم ورقه خالی، اگرچه ایجاد آن مشابه ضخامت دال دشوار است. اما وزن آن تقریباً نصف است.علاوه بر کاهش وزن سازه و عملکرد بهتر در زلزله، مواد مورداستفاده در بتن را کاهش می‌دهد.

  • مزایای معماری

انعطاف‌پذیری در معماری که باعث خالی شدن اسلب با ازبین‌بردن احتمال وجود ستون‌های میانی در ساختمان می‌شود.
یکی از مشکلات اساسی در طراحی معماری، تأمین پارکینگ موردنیاز در هر ساختمان است. با حذف ستون‌های میانی علاوه بر ایجاد پارکینگ بیشتر، جابه‌جایی و گردش ماشین‌ها در پارکینگ راحت‌تر می‌شود. قالب یوبوت ارتفاعی را در قسمت داخلی ایجاد می‌کند. علاوه بر این، به دلیل کاهش ضخامت سقف، می توان کف های پلکانی کوتاهتر و کمتری اجرا کرد و این باعث کاهش اندازه و افزایش فضای مفید داخل جعبه پله میشود

معایب قالب یوبوت

قالب یوبوت

 

هنگام بتن‌ریزی سقف یوبوت، بتن به احتمال زیاد زیر قالب ها نفوذ می‌کند و باعث ایجاد سطح نشانه ها می­شود. هنگام نصب سقف با قالب یوبوت، کارگران باید بسیار مراقب باشند زیرا قالب ­های سقف بسیار حساس هستند و می­توانند به راحتی خرد یا شکسته شوند.

برخی دیگر از معایب این قالب ها به شرح زیر است:

  • هزینه تولید این قالب­ ها بسیار گران است و استفاده از آنها در مقیاس کوچک ممکن است چندان از نظر  اقتصادی به صرفه نباشد. البته اگر می­خواهید سقفی بسیار بزرگ بسازید، هزینه کمتری برای شما خواهد داشت، زیرا از بتن و میلگرد کمتر استفاده می­شود.
  • اگر بتن در اطراف بلوک‌ها ریخته شود، در برخی نقاط بتن به پایین قالب نمی‌رسد و آن قسمت خالی می‌ماند. مانند این است که سطح زیر دال کرمو باشد. این امر استحکام سقف را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.
  • نگهداری قالب ها به مدت طولانی در کارگاه نسبتاً دشوار است. از آنجا که آنها به تنهایی دارای استحکام زیادی نیستند، می‌توانند به راحتی تغییر شکل داده یا شکسته شوند.
  • در صورت ترک خوردن یا شکستن این قالب‌ها و نفوذ بتن به داخل آنها، وزن سقف افزایش می‌یابد که به هیچ وجه برای ساختمان خوب نیست.
  • هنگامی که قالب­ های یوبوت ساخته می­شوند، باید بلافاصله مورد استفاده قرار گیرند. قالب ها میتوانند تا 4 ماه ذخیره شوند و با گذشت زمان، ممکن است آنها شکسته یا ترک بخورند.

ابعاد قالب یوبوت

قالب یوبوت

قالب پلیمری مقاوم یوبوت در اندازه های مختلف و برای کاربردهای متفاوت تولید می‌شود. قالب یوبوت تک در ابعاد ۱۶ ، ۲۰ ، ۲۴ و قالب یوبوت دوبل آن در ابعاد ۳۲ ، ۴۰ و ۴۸ سانتی‌متر تولید می‌شود. همچنین هر یک از انواع قالب‌های سقف‌های یوبوت بر اساس بار مرده سقف و فاصله بین دهانه‌ها دارای ابعاد و ارتفاع متفاوتی هستند که در جدول زیر  جمع‌آوری و فهرست شده است.

قالب یوبوت

 

در حال حاضر یوبوت‌های پلاستیکی مورد استفاده در سیستم سقف یوبوت در اندازه‌های متفاوتی تولید می‌شوند. متداول‌ترین ابعاد تولید قالب یوبوت در بازار ابعاد ۵۲ در ۵۲ در ارتفاع‌های مختلف است. با افزایش ارتفاع قالب یوبوت، وزن آن و در نتیجه مواد اولیه مورداستفاده برای تولید آن افزایش می‌یابد.

بنابراین قیمت آن افزایش می‌یابد. همچنین، با افزایش ارتفاع قالب ، هزینه‌های مربوط به تولید آن نیز افزایش می‌یابد. در حال حاضر کامل‌ترین مجموعه محصولات در تولید قالب یوبوت در اندازه ۵۲ * ۵۲ با ارتفاع ۱۶ – ۲۰ – ۲۴ – ۲۸ – ۳۲ – ۳۶ – ۴۰ را در اختیارمی باشد.

قیمت قالب یوبوت

قالب یوبوت

 

سقف یوبوت نوعی سقف است که در آن بین شبکه‌های میل‌گرد فوقانی و تحتانی، قالب‌های توخالی به نام یوبوت که از پلیمرهای سبک ساخته شده‌اند. جایگزین بتن غیر سازه‌ای شده اند. این نوع سقف نسبت به سقف‌های مسطح قبل از خود دارای ویژگی‌هایی مانند سبک‌وزن بودن، عایق صدا و عایق حرارتی بوده است . از سال ۱۳۹۲ یکی از پرفروش‌ترین محصولات بوده است که در ابعاد مختلف تولید شده است.

قیمت قالب یوبوت و اجرای سازه‌ها به عوامل زیادی بستگی دارد. این عوامل شامل ارتفاع طبقات، تعداد زیرزمین، زیربنای زمین، وجود یا عدم وجود تیرها و دیوارهای برشی و… عواملی  است که برای تعیین هزینه قالب یوبوتمورد بررسی قرار میگیرد. قالب های یوبوت به دلیل پیچیدگی کمتری نسبت به بسیاری از سازه‌های دیگر مقرون به صرفه است. در این زمینه دلایل زیر را می‌توان ذکر کرد:

  • قالب یوبوت بدون کیج­ ها و سایر وسایل های خاص (مانند سقف کوبیاکس) می­باشد و از دو قسمت زیر و رو تشکیل می­شود که می­توان آنها را داخل یک­دیگر قرار داد، از این رو ما می­توانیم تعداد بیشتری قالب بارگیری کنیم، که همین ویژگی باعث کاهش هزینه حمل و نقل می­شود.
  • استفاده از قالب‌ها به سبک‌تر شدن ساختار ساختمان کمک می‌کند، بنابراین این امر در مصرف مصالح صرفه‌جویی می‌کند.
  • با توجه به تخت بودن زیر سقف است، کارفرما می‌تواند با حذف عملیات سقف کاذب هزینه‌ها را به حداقل برساند.
  • به دلیل نبود تیر در این سقف، حرکت لوله نصب بسیار آسان بوده و هزینه خرید و اجرای نصب به حداقل می‌رسد.
  • برخلاف بسیاری از سیستم‌های سقف پیش‌تنیده که به تجهیزات پیشرفته و نیروی کار ماهر نیاز دارند. سقف یوبوت بسیار آسان و ساده است و پیمانکار می‌تواند به راحتی آن را اجرا کند؛ بنابراین این امر به نوبه خود هزینه‌ها را کاهش می‌دهد و نشان می‌دهد که قیمت یوبوت مناسب است.

 

قالب یوبوت

همچنین قیمت قالب یوبوت به پارامترهای زیادی بستگی دارد که در زیر مورد بحث قرار می‌گیرد.

  • جنس مواد اولیه

مواد اولیه مورد استفاده شده در تولید قالب یوبوت عامل مهم در تعیین قیمت یوبوت است. مواد اولیه،  از پلی پروپیلن است و از سال 2013 این محصول باکیفیت مناسب در دسترس مشتریان قرار گرفته است.

  • وزن قالب یوبوت

وزن قالب یوبوت نیز عامل اصلی دیگری در تعیین قیمت آن است. قیمت با توجه به وزن قالب‌های تولید شده تعیین می‌شود.

قالب یوبوت

با توجه به اینکه عرضه و تقاضا قالب یوبوت در کشور در حال افزایش است. بازار رقابتی بزرگی در این زمینه وجود دارد و قیمت قالب‌های یوبوت نیز در حال نوسان است.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با گروه تخصصی سازه ماناپاد در ارتباط باشید…

فهرست