ضربالمثل “خم شوید اما نشکنید” معمولاً برای توصیف دفاعهای نامناسب در یک محیط ورزشی استفاده میشود. با این حال، این یک روش زندگی است. به طور سنتی انواع میلگرد با بتن سازهای ترکیب میشود تا میزان تنش و وزنی که بتن میتواند تحمل کند تقویت شود.
با این حال، یک میلگرد متناسب با همه پروژهها نیست. میلگردهای متنوعی وجود دارد که هرکدام بسته به دید معمار یا مهندس، به منظور خاصی عمل میکنند. از جنس مادهای که میلگرد از آن ساخته شده تا میلگرد به عنوان محافظ در برابر خوردگی عمل کرده است، در اینجا به انواع میلگرد مورد استفاده در ساختمان خواهیم پرداخت.
میلگرد چیست؟
میلگرد (آرماتور) فولادی است که در بتن برای جبران استحکام کششی کم آن استفاده می شود. فولادی که برای این منظور در سازه های بتنی مسلح استفاده می شود به صورت سیم یا میلگرد است و فولاد میلگرد نامیده می شود. البته در بعضی از موارد خاص از فولاد سازه ای مانند قوطی نیز برای مقاوم سازی بتن استفاده می شود.
در کشورهای مختلف جهان، فولادهای میلگرد با استانداردهای متنوعی تهیه و تولید میشوند و در هر استاندارد طبقهبندی خاصی مربوط به خواص مکانیکی فولادها وجود دارد. در ایران، اکثر فولادهای تقویتکننده تولید شده توسط کارخانه ذوبآهن اصفهان با استاندارد روسیه مطابقت دارند. استانداردهای تولیدکنندگان از نظر قطر میلگردها نیز متفاوت است. در سیستم روسی مورد استفاده در کارخانه ذوب آهن اصفهان میلگردهایی تا حداکثر قطر ۴۰ میلیمتر ساخته میشود.
انواع میلگرد
بیشتر میلگردهای مورد استفاده در صنعت بتن و بتنریزی دارای فولاد معمولی هستند که در ایران به شرح زیر طبقهبندی، تولید و مصرف میشوند. البته این طبقهبندی طبق استاندارد روسی است که در ایران رایج است.
-
میلگردهای فولادی کربنی
مقرون به صرفه بودن به علاوه قابلیت اطمینان، هر آنچه را که از این میلگرد میخواهید به شما میدهد همین دلیل میلگرد فولادی کربنی متداول ترین نوع میلگرد مورد استفاده است. تطبیق پذیری آن باعث میشود برای اکثر مشاغل عالی باشد، اما در برابر رطوبت به خوبی مقاومت نمیکند. خوردگی آن راحتتر از انواع دیگر است و در مناطقی که اغلب در معرض آب و رطوبت زیاد هستند، خطرناک است.
-
میلگردهای روکش اپوکسی
برخلاف میلگردهای فولادی کربنی، میلگردهای روکش اپوکسی گران هستند، اما برای مناطق با رطوبت بالا مناسب هستند. این نوع میلگرد در مناطقی استفاده میشود که با آبشور در تماس هستند یا در آینده خوردگی در آنها مسئلهای جدی ایجاد خواهد کرد. پوشش این میلگرد بسیار حساس و ظریف است بنابراین از نقطه خرید تا حملونقل، نصب باید با احتیاط انجام شود.
-
میلگردهای گالوانیزه
مطمئناً ممکن است برخی از پیمانکاران روکش اپوکسی را ترجیح دهند ، اما هیچ گونه جایگزینی با میلگردهای گالوانیزه گرم (HDG) آزمایش شده وجود ندارد. آنها 40 برابر بیشتراز میلگردهای فولادی کربنی در برابر خوردگی مقاوم هستند زیرا در یک روی پوشانده شده اند که از زنگ زدگی جلوگیری میکند. با این حال، تفاوت اصلی بین میلگرد HDG و روکش اپوکسی این است که HDG یک پوشش کمتر ظریف ارائه میدهد که قادر به سایش و پارگی بیشتر در حمل و نقل و نصب است.
-
میلگردهای فولادی ضد زنگ
از انواع میلگرد میتوان به میلگردهای فولادی ضدزنگ اشاره کرد. میلگرد فولادی ضدزنگ، اگرچه بهاندازه فولاد کربنی ارزان نیست، اما یک جایگزین عالی است. معمولاً از اتصالات انبساطی در پروژههایی مانند پل ها، جادهها، اسکلهها و سایر سازهها استفاده میشود که بارهای قابل توجهی را تحمل میکنند و در اثر قرار گرفتن در معرض جرم در معرض هوای زیاد اکسید نمی شود. این فولاد برای پروژههایی که میخواهید در برابر خوردگی محافظ و ایمن باشد، بهترین است.
-
میلگردهای فایبر گلاس پلیمری
میلگردهای فایبرگلاس پلیمری دارای مقاومت بالایی هستند که با پلیمر تقویت شده و همچنین از خوردگی و زنگزدگی جلوگیری میکند. این نوع محصولات ساختمانی به میلگردهای شیشهای تقویت شده با پلیمر معروف هستند. این نوع میلگرد با ترکیب مصالح مشابه کربن و فایبرگلاس تولید میشود. این ترکیب باعث میشود تا خوردگی به حداقل میزان خود برسد و مقاومت به حداکثر برسد. این ویژگی باعث افزایش قیمت این نوع میلگرد شده است. اگر میخواهید پروژهای بدون مشکل و باکیفیت عالی داشته باشید، پیشنهاد میکنیم از این میلگرد کاربردی استفاده کنید.
کاربرد میلگرد
استفاده از آرماتور به این دلیل است که از آن در ساخت انواع پل ها، ساختمانها، سدها و هر چیز دیگری که نیاز به تقویت دارد استفاده میشود. خاموت زمانی استفاده میشود که از گسترش ترکها و برآمدگیهای آرماتور طولی در اثر کمانش جلوگیری کند. همچنین در برابر نیروهای برشی مقاومت میکند. آرماتورها به دلیل آسیبپذیری آنها در برابر رطوبت و همچنین احتمال آتشسوزی و گرمشدن بیش از حد، لازم است یکلایه بتن را در اطراف آرماتور ریخته شود.
ترمکس و آلیاژ
انواع مختلفی از استانداردهای تولید میلگرد در کشورهای مختلف وجود دارد و فرایند تولید با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه متفاوت است. به عنوان مثال، در کشورهای اروپایی که از نظر خطر زلزله در مکانی امن قرار دارند و خطر زمین لرزه کمتر است از فرایند تولید میلگرد ترمکس عملیات حرارتی استفاده میشود. در ژاپن به دلیل لرزه خیز بودن این کشور فرآیند تولید ، به صورت آلیاژی تعریف می شود و از روش حرارتی به دلیل خطرناک بودن آن اصلاً استفاده نمی شود.
اما در ایران از استانداردهای مختلف حرارتی و آلیاژی در فرایند تولید میلگرد استفاده میشود. در فرایند تولید آلیاژهای فولاد، فولاد مورد نظر با افزودن فروآلیاژها به شکل دلخواه تبدیل میشود و در دمای محیط سرد میشود. این تقویتکننده دارای خواص شیمیایی و مکانیکی یکسانی از کل سطح تا مرکز داخلی است. هنگام زلزله نیز همان مقاومت را از خود نشان میدهد و بیشترین استفاده را دارد.
در فرایند تولید این آلیاژ به روش ترمکس، فولاد مورد استفاده دارای کلاس تجزیه شیمیایی پایینتری است. برای رسیدن به مقاومت مطلوب، در یک لوله آب قرار میگیرد تا سطح بیرونی به یکباره خنک شود. این کار باعث میشود سطح بیرونی میلگرد مقاومت بیشتری تا سطح داخلی آن داشته باشد. درواقع هسته آرماتور مقاومت کمتری دارد. لازم به ذکر است که استفاده از این نوع آرماتورها در سازهها باید با احتیاط انجام شود. قیمت این نوع میلگردها از میلگردهای الیاژی بیشتر است.
قیمت میلگرد
اساسا قیمت میلگردها بر اساس دو عامل قیمت کارخانه و قیمت ثابت اعلام میشود. تولیدکنندگان میلگرد قیمت محصولات خود را روزانه به طور مستقیم یا از طریق نمایندگیهای خود اعلام میکنند.
برای اطلاعات بیشتر می توانید با گروه تخصصی سازه ماناپاد تماس بگیرید.